Herkes severek tüketiyor ama bu besinler pankreas kanserine neden oluyor

Pankreas kanseri ekseriyetle erken evrelerde besbelli bir belirti göstermediği için teşhis konması açısından güç hastalıklardan biri olarak öne çıkıyor fakat uzmanlar, beslenme usulünün pankreas kanseri gelişiminde değerli bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Bu hastalık genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle birlikte beslenme alışkanlıklarının tesiriyle de şekillenebilen bir hastalık olarak öne çıkıyor. İşte uzmanların üzerine basa basa vurguladığı ve pankreas kanseri riskini artıran 6 değerli faktör:

1- DÜŞÜK LİFLİ GIDALAR 

Lif açısından varlıklı besinler, sindirim sistemini sağlıklı tutarak pankreas kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmada, liften mahrum besinlerle beslenen bireylerin pankreas kanserine daha yatkın olduğu gözlemlenirken makarna, beyaz ekmek ve patates üzere düşük lifli besinler, sindirim sisteminin sistemli çalışmasını engelleyebilir. 

2- ÇOK ET TÜKETİMİ 

Kırmızı et ve işlenmiş etlerin çok tüketimi, pankreas kanseri riskini artıran bir başka değerli faktör olarak öne çıkar. 2014 yılında yapılan bir meta-analiz, fazla kırmızı et tüketiminin pankreas kanseriyle direkt temaslı olduğunu ortaya koydu. İşlenmiş etlerde bulunan nitrat ve nitrit üzere hami unsurlar ise kanserojen tesir gösterebilir. Yüksek et tüketimi, bedende kanser hücrelerinin büyümesine yol açabilen büyüme faktörlerinin salgılanmasına neden olabilir bu yüzden sağlıklı bir beslenme tertibi için kırmızı etin yerine daha fazla beyaz et ve bitkisel protein kaynakları tercih edilmelidir.

3- ALKOL TÜKETİMİ 

Aşırı alkol tüketiminin pankreas üzerinde ziyanlı tesirler yarattığı ve pankreatit (pankreas iltihaplanması) riskini artırdığı biliniyor. Daha evvel yapılan bir araştırma, alkolün pankreas kanseri ile ilişkilendirildiğini ortaya koydu. Alkol, pankreas hücrelerine ziyan vererek kanser gelişimine taban hazırlayabilir ve çok tüketimi pankreasın düzgün çalışmasını engelleyebilir ve uzun vadede kanser riskini artırabilir. 

4- RAFİNE ŞEKER TÜKETİMİ 

Rafine şeker, bedende süratli bir biçimde güce dönüşerek insülin düzeylerini yükseltir. Yüksek insülin düzeyi ise kanser hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir. 2012 yılında yapılan bir araştırmada, rafine şeker içeren yüksek glisemik indeksli besinlerin pankreas kanseri riskini artırabileceği tespit edilmiştir. Bu çeşit şekerli ve işlenmiş besinlerden uzak durmak, pankreas kanserinden korunmada değerli bir adım olabilir. 

5- İŞLENMİŞ ETLER 

Dünya Kanser Araştırma Fonu, işlenmiş etlerin kanserojen özellik taşıdığını ve pankreas kanseri riskini artırabileceğini vurguladı. İşlenmiş etler, çoklukla yüksek sıcaklıkta pişirilir ve bu süreçte akrilamid üzere kanserojen unsurlar oluşur. Bilhassa kızartma prosedürüyle hazırlanan patates, tahıl ve gibisi besinlerde bu bileşiklerin düzeyleri yüksek olabilir. Akrilamid, pankreas kanseri riskini artırabilecek bir husus olarak bilinir. Birebir vakitte işlenmiş etler ekseriyetle yüksek tuz içeriğiyle de sıhhati olumsuz etkileyebilir.

7- TRANS YAĞLAR 

Trans yağlar, işlenmiş besinlerde ve fast food eserlerinde yaygın olarak bulunur. Bedende iltihaplanmayı artırabilir ve bu durum, kanser gelişimiyle bağlıdır. Yapılan araştırmalarda, trans yağların pankreas kanseri riskini artırabileceği ortaya çıkmıştır. Fast food, cips, paketlenmiş besinler ve birtakım margarinler trans yağlar içerebilir. Bu yağların çok tüketimi, hücresel fonksiyonları bozarak kanser riskini artırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir