5 bin yıldır şifa kaynağı olarak kullanılıyor! Kemikleri demir gibi sağlamlaştıran mucize çay!

Hindistan, çay kültürüyle ünlü bir ülkedir ve burada çay, sırf bir keyif içeceği değil, tıpkı vakitte bir sıhhat kaynağı olarak görülür. Bilhassa Hindistan’ın kadim tıp sistemi Ayurveda’da binlerce yıldır kullanılan bu özel çay, sıhhat üzerinde mucizevi tesirleriyle bilinir. Sonları yatıştırdığı, kemikleri güçlendirdiği ve bağışıklığı artırdığı argüman edilen bu çay, Hindistan halkı tarafından sabah akşam nizamlı olarak tüketiliyor. İşte, geleneksel Hint tıbbının şifalı çayı ve yararları…

MASALA ÇAYI NEDİR?

Hint kültürünün en kıymetli içeceklerinden biri olan masala çayı özel baharat karışımları ve manda sütü ile hazırlanır. Hindistan’da 5000 yıldır kullanılan tanınan bir içecektir. Hint çayı olarak da anılan masala çayının öbür isimleri, Masala Chai ve Chai’dir.

MASALA ÇAYININ YARARLARI?

  • Kolesterolü dengeleme ve sindirim sistemini sağlıklı çalıştırma özelliğine sahiptir. Kalp sıhhati için de önerilir.
  • Halsizlik, yorgunluk için yararlıdır. Beden direncini artırır. Canlılık kazandırır.
  • Stres, depresyon ve ruhsal kasvetlere karşı faydalıdır.
  • Üst solum yolu hastalıklarına ve soğuk algınlığına uygun gelir.
  • Şeker hastaları için de yararlıdır. Tatlandırmadan içmeleri önerilir.
  • Şekersiz ve sütsüz hazırlanırsa hiç kalori içermez.
  • Mevsim dönümlerinde yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirir.
  • A, B, C ve PP vitaminleri içeren bir çaydır.
  • Kan sirkülasyonuna, yüksek tansiyona ve damarların sağlıklı kalmasına düzgün gelir.
  • Uyku açıcı özelliği vardır.
  • Beriberi hastaları için tavsiye edilir.

MASALA ÇAYI NASIL YAPILIR?

Öncelikle kakule, kabuk tarçın, anason, karanfil ve tane karabiberi bir havan içerisinde güzelce döverek, büsbütün toz haline gelmesi sağlanır. Bu ortada büyükçe bir kabın ya da çaydanlığın içine 3 su bardağı su konup kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine toz haline gelen baharatlar ile birlikte zencefil, rezene ve siyah çay ek edilir. Bu karışım 6 dakika kadar kaynatılır. Akabinde içerisine süt katılarak 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Daha sonra altı kapatılarak 8 – 10 dakika ortası demlenmeye bırakılır. Demlenme süreci bitince karışım süzülerek bir servis çaydanlığına alınır. İçilirken isteğe bağlı olarak bal ve şeker ile tatlandırılabilir yahut hiçbir tatlandırıcı materyal kullanmadan içilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir